Majarova reakcija i oksidativni stres

Veličina:
AAA

Prema francuskim naučnicima preterano pečenje i prženje hrane može da ubrza proces starenja. Pri izlaganju namirnica visokim temperaturama dolazi do Majarove reakcije (reakcije između proteina i šećera tj. glikacije proteina), zaslužne za specifičan ukus pečenog i prženog mesa, kao i prepečenog hleba, čipsa i pekarskih proizvoda. Pritom se stvaraju krajnji produkti glikacije proteina (AGE - skraćeno od eng. Advanced glycation end-product) koji čine naše ćelije podložnijim oksidativnom stresu.

Čitajte dalje


Izdvajamo za vas

Pošaljite svoj komentar



Wellness i SPA


Newsletter

Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše
e-mail sanduče.

NetDoktor


Najčitanije



Anketa


doktor.rs zajednica


Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 94714 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?

Zdravstveni forum

Kalendar događaja

PoUtSrČePeSuNe
  12345
6789101112
13
14
1516171819
20212223242526
2728293031  
Nema predstojećih događaja u skorije vreme.

Znate za medicinski događaj?
Besplatno ga prijavite!

Mapa zdravlja

Mapa zdravlja
Pronađite brzo apoteku, zdravstvenu ustanovu, stomatologe, fitness centre...
u vašoj blizini!
Traži:

BMI kalkulator

NetDoktor Dnevnik telesne težine
Pratite svakodnevno vaš Body Mass Index (BMI) i smršajte jednostavno uz NetDoktor Dnevnik telesne težine.
NetDoktor, vaš pouzdani zdravstveni partner »
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: